Beneficiile pentru sănătate ale gătirii la aburi a alimentelor: un ghid cuprinzător

Dacă sunteți în căutarea unui mod mai sănătos de a găti mâncarea, poate doriți să luați în considerare prepararea la abur. Gătitul la abur este o metodă de gătit care presupune gătirea alimentelor în abur fierbinte, ceea ce ajută la păstrarea conținutului nutrițional și a aromei. În acest ghid cuprinzător, vom explora numeroasele beneficii pentru sănătate ale gătirii la aburi a alimentelor. De la retenția de nutrienți la conținutul redus de grăsimi și riscul mai scăzut de boli cronice, veți descoperi de ce aburirea este o modalitate simplă și ușoară de a vă îmbunătăți sănătatea și bunăstarea generală.

Retenția nutrienților

Aburirea este una dintre cele mai bune modalități de a vă găti mâncarea dacă doriți să-i păstrați nutrienții. Spre deosebire de alte metode de gătit, cum ar fi prăjirea sau grătarul, care pot distruge sau epuiza conținutul nutrițional al alimentelor, prepararea la abur ajută la conservarea vitaminelor, mineralelor și a altor nutrienți importanți de care organismul dumneavoastră are nevoie. Când vă aburiți mâncarea, o gătiți în abur fierbinte, ceea ce ajută la descompunerea pereților celulari ai alimentelor și la eliberarea nutrienților. Acest lucru face ca organismul să absoarbă mai ușor nutrienții și să le folosească pentru a vă susține sănătatea generală.

Unele dintre vitaminele și mineralele care sunt reținute prin abur includ vitamina C, vitamina K, vitamina B, calciu și fier. Legumele fierte la abur, în special, sunt o sursă excelentă a acestor nutrienți esențiali. De fapt, studiile au arătat că legumele fierte la abur pot avea de până la trei ori mai mult conținutul de vitamina C față de omologii lor cruzi.

Conținut mai scăzut de grăsimi

Un alt mare beneficiu al gătirii la aburi a alimentelor este că necesită puține sau deloc grăsimi adăugate. Când prăjiți sau prăjiți mâncarea, de multe ori trebuie să utilizați uleiuri sau grăsimi adăugate pentru a preveni lipirea acesteia de tigaie sau pentru a-i spori aroma. Acest lucru poate adăuga calorii și grăsimi nedorite în dieta dumneavoastră, ceea ce poate duce la creșterea în greutate și la creșterea riscului de boli de inimă.

Cu toate acestea, atunci când vă aburiți mâncarea, nu trebuie să adăugați grăsimi suplimentare. Aburul fierbinte ajută la gătirea alimentelor și la îmbunătățirea savorii naturale fără a fi nevoie de adaos de uleiuri sau grăsimi. Acest lucru vă poate ajuta să vă mențineți o greutate sănătoasă și să vă îmbunătățiți sănătatea inimii în timp.

Risc redus de boli cronice

Aburirea alimentelor vă poate reduce, de asemenea, riscul de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și cancerul. Unul dintre motivele pentru aceasta este că aburul ajută la scăderea nivelurilor de compuși nocivi din alimente, cum ar fi acrilamida și produsele finale de glicație avansată (AGE).

Acrilamida este un compus care se formează atunci când anumite alimente sunt gătite la temperaturi ridicate, cum ar fi atunci când sunt prăjite sau coapte. Acesta a fost asociat cu un risc crescut de cancer și alte probleme de sănătate. Aburirea alimentelor poate ajuta la reducerea expunerii la acrilamidă prin gătirea alimentelor la o temperatură mai scăzută.

AGE, pe de altă parte, sunt compuși care se formează atunci când zahărul reacționează cu proteinele sau grăsimile. Acestea au fost legate de o serie de boli cronice, inclusiv diabet, boli de inimă și Alzheimer. Aburirea alimentelor poate ajuta la reducerea nivelurilor de AGE din dieta dvs. prin gătirea alimentelor într-un mod care nu necesită adaos de zaharuri sau grăsimi.

Versatilitate și comoditate

Un alt lucru grozav despre aburirea alimentelor este versatilitatea și comoditatea acesteia. Puteți aburi o mare varietate de alimente, inclusiv legume, pește, carne de pasăre și cereale, ceea ce o face o metodă excelentă de gătit pentru oricine dorește să mănânce o dietă sănătoasă și echilibrată.

Aburirea este, de asemenea, o modalitate convenabilă de a găti mâncarea. Multe aparate cu aburi sunt proiectate pentru a fi ușor de utilizat și necesită o curățare minimă. În plus, puteți găti mai multe alimente simultan, folosind un coș pentru abur sau un cuptor cu aburi pe etaje. Acest lucru vă poate economisi timp și vă poate face mai ușor să pregătiți mese sănătoase pentru dvs. și familia dvs.

Sfaturi pentru prepararea la aburi a alimentelor

Dacă sunteți nou în ceea ce privește aburirea alimentelor, există câteva sfaturi care vă pot ajuta să începeți. În primul rând, asigurați-vă că utilizați un coș pentru abur sau un aparat de aburi din bambus pentru a vă găti mâncarea. Aceste dispozitive sunt concepute pentru a ține mâncarea peste o oală cu apă clocotită, permițându-i să se gătească în abur fierbinte.

De asemenea, ar trebui să fiți atenți la timpul de gătire pentru diferite tipuri de alimente. Unele legume, de exemplu, pot necesita mai mult sau mai puțin timp de gătit decât altele. De asemenea, poate fi necesar să ajustați timpul de gătire în funcție de dimensiunea și grosimea alimentelor.

De asemenea, este important să vă asigurați că mâncarea este aburită în mod corespunzător și nu prea gătită. Alimentele gătite în exces pot deveni moale și își pot pierde aroma și valoarea nutritivă. Pentru a evita acest lucru, asigurați-vă că vă verificați în mod regulat alimentele în timp ce se gătesc și scoateți-o de pe foc imediat ce este gata.

Concluzie

În concluzie, aburirea alimentelor este o modalitate simplă și ușoară de a vă îmbunătăți sănătatea și bunăstarea generală. Gătind alimentele în abur fierbinte, îi puteți păstra conținutul nutrițional, îi puteți reduce conținutul de grăsimi și puteți reduce riscul de boli cronice. Prepararea la abur este, de asemenea, versatilă și convenabilă, ceea ce o face o metodă excelentă de gătit pentru oricine dorește să mănânce o dietă sănătoasă și echilibrată. Indiferent dacă gătiți legume, pește sau cereale la abur, puteți fi sigur că profitați la maximum de mâncare atunci când le gătiți în abur fierbinte.

Așa că de ce să nu încerci aburirea? Cu câteva sfaturi simple și puțină practică, vă puteți bucura de toate beneficiile uimitoare pentru sănătate ale acestei metode de gătit și puteți începe să vă simțiți mai bine decât oricând.