Beneficiile gătirii la abur a legumelor
Prepararea legumelor la aburi are numeroase beneficii pentru sănătate. Iată câteva dintre beneficiile de care vă puteți bucura atunci când vă fierbeți legumele la abur:
Reține nutrienții
Legumele la aburi rețin majoritatea nutrienților, vitaminelor și mineralelor care sunt prezente în ele. Spre deosebire de fierbere, gătirea la abur nu elimină nutrienții din legume. Acest lucru se datorează faptului că legumele nu sunt în contact direct cu apa.
Sărac în calorii
Prepararea legumelor la aburi este o metodă de gătit cu conținut scăzut de calorii. Când gătiți legumele la abur, nu trebuie să adăugați ulei sau grăsime, ceea ce o face o metodă sănătoasă de gătit. De asemenea, prepararea la abur ajută la păstrarea aromelor naturale ale legumelor.
Păstrează culoarea și textura
Aburirea legumelor ajută la păstrarea culorii și texturii naturale a legumelor. Legumele nu sunt prea fierte și își păstrează crocantul natural.
Ușor de digerat
Legumele fierte la abur sunt ușor de digerat. Temperatura ridicată a aburului ajută la descompunerea fibrelor din legume, făcându-le mai ușor de digerat.
Echipamentul de care aveți nevoie
Pentru a găti legumele la abur, aveți nevoie de câteva echipamente de bază:
Coș pentru aburi
Un coș de aburi este un coș cu găuri care se potrivește într-o oală. Coșul permite aburului să circule în jurul legumelor în timp ce acestea se gătesc. Puteți achiziționa un coș de aburi la orice magazin de articole de bucătărie.
Oală cu capac
Veți avea nevoie de o oală cu capac pentru a vă aburi legumele. Oala trebuie să fie suficient de mare pentru a ține coșul pentru aburi și legumele.
Apă
Veți avea nevoie de apă pentru a crea abur. Umpleți oala cu suficientă apă pentru a ajunge la fundul coșului pentru aburi. Nu umpleți oala cu prea multă apă, deoarece apa nu trebuie să atingă fundul coșului pentru aburi.
Cum să aburiți diferite tipuri de legume
Aburirea diferitelor tipuri de legume necesită timpi diferiți de gătire. Iată câteva recomandări pentru gătirea la aburi a diferitelor tipuri de legume:
Brocoli
Broccoli este o legumă grozavă de aburit. Iată cum puteți găti broccoli la abur:
1. Tăiați broccoli în buchețele. 2. Puneți broccoli într-un coș de aburi. 3. Aduceți apa la fiert în oală. 4. Așezați coșul pentru aburi deasupra oalei. 5. Acoperiți oala cu un capac. 6. Se fierbe broccoli la abur timp de 5-7 minute, sau pana devine fraged.
Sparanghel
Sparanghelul este o altă legumă grozavă de aburit. Iată cum puteți găti sparanghelul la abur:
1. Tăiați capetele lemnoase ale sparanghelului. 2. Așezați sparanghelul într-un coș de aburi. 3. Aduceți apa la fiert în oală. 4. Așezați coșul pentru aburi deasupra oalei. 5. Acoperiți oala cu un capac. 6. Se fierbe sparanghelul la abur timp de 5-7 minute, sau până când este fraged.
Morcovi
Morcovii sunt o legumă grozavă pentru abur. Iată cum puteți fierbe morcovii la abur:
1. Curățați morcovii și tăiați-i felii sau bețișoare. 2. Puneți morcovii într-un coș de aburi. 3. Aduceți apa la fiert în oală. 4. Așezați coșul pentru aburi deasupra oalei. 5. Acoperiți oala cu un capac. 6. Se fierbe morcovii la abur timp de 10-15 minute, sau până când sunt fragezi.
Conopidă
Conopida este o altă legumă grozavă de aburit. Iată cum puteți fierbe conopida la abur:
1. Tăiați conopida în buchețe. 2. Puneți conopida într-un coș de aburi. 3. Aduceți apa la fiert în oală. 4. Așezați coșul pentru aburi deasupra oalei. 5. Acoperiți oala cu un capac. 6. Se fierbe conopida la abur timp de 10-15 minute, sau până se înmoaie.
Fasole verde
Fasolea verde este o legumă grozavă de aburit. Iată cum puteți fierbe fasole verde la abur:
1. Tăiați capetele fasolei verzi. 2. Așezați fasolea verde într-un coș de aburi. 3. Aduceți apa la fiert în oală. 4. Așezați coșul pentru aburi deasupra oalei. 5. Acoperiți oala cu un capac. 6. Se fierbe fasolea verde la abur timp de 5-7 minute, sau până când sunt fragede.
Cartofi
Cartofii sunt o legumă grozavă pentru abur. Iată cum puteți găti cartofii la abur:
1. Curățați cartofii de coajă și tăiați-i în bucăți. 2. Puneți cartofii într-un coș pentru aburi. 3. Aduceți apa la fiert în oală. 4. Așezați coșul pentru aburi deasupra oalei. 5. Acoperiți oala cu un capac. 6. Fierbeți cartofii la abur timp de 15-20 de minute, sau până când sunt fragezi.
Concluzie
Aburirea legumelor este o metodă de gătit sănătoasă și ușoară. Ajută la păstrarea nutrienților, vitaminelor și mineralelor din legume. De asemenea, prepararea la abur ajută la păstrarea aromelor și texturilor naturale ale legumelor. Urmând ghidul nostru, puteți aburi o întreagă selecție de legume și vă puteți bucura de bunătatea lor naturală.