De ce să mănânci morcovi aburiți?
Înainte de a aborda instrucțiunile și sugestiile de rețete, să discutăm mai întâi de ce ar trebui să vă gândiți la aburirea morcovilor.
Beneficii nutriționale
Morcovii aburiți sunt o sursă excelentă de vitamine și minerale, inclusiv vitamina A, potasiu și fibre. Spre deosebire de morcovii fierți sau prăjiți, care își pot pierde o parte din nutrienți în timpul procesului de gătire, aburirea ajută la reținerea majorității acestor nutrienți esențiali. În plus, morcovii aburiți le permite să-și păstreze dulceața și aroma naturală fără a fi nevoie de adaos de zaharuri sau condimente.
Beneficii pentru sănătate
Prepararea la abur este una dintre cele mai sănătoase moduri de a găti legumele, deoarece ajută la reținerea nutrienților și antioxidanților care se pierd în timpul altor metode de gătit. În plus, gătirea la abur necesită puține sau deloc grăsimi sau uleiuri adăugate, ceea ce o face o opțiune de gătit cu conținut scăzut de calorii și cu conținut scăzut de grăsimi.
Versatilitate
Morcovii aburiți sunt un ingredient versatil care poate fi folosit într-o varietate de feluri de mâncare, de la salate la supe la garnituri. Pot fi savurate singure ca o gustare sănătoasă sau combinate cu alte legume pentru o garnitură colorată și hrănitoare.
Cum să aburiți morcovii
Acum că știți care sunt beneficiile gătirii morcovilor la abur, să intrăm în instrucțiunile de utilizare.
Echipament necesar
Pentru a aburi morcovii, veți avea nevoie de un coș pentru abur sau de o strecurătoare metalică care poate încăpea într-o oală cu capac. Veți avea nevoie și de o oală cu capac și o pereche de clești sau o lingură cu fantă pentru a scoate morcovii din oală odată ce sunt fierți.
Pași de urmat
1. Spălați și curățați morcovii și tăiați-i bucăți mici.
2. Umpleți oala cu un inch sau doi de apă și aduceți-o la fiert.
3. Puneți coșul pentru abur sau strecurătoarea în oală, asigurându-vă că nu atinge apa.
4. Adăugați morcovii în coșul de aburi sau strecurătoarea și acoperiți oala cu capac.
5. Se fierbe morcovii la abur timp de 5-10 minute, in functie de marimea si fragezimea dorita.
6. Verificați dacă morcovii sunt fierți introducând o furculiță sau un cuțit într-una dintre bucăți. Dacă alunecă ușor, morcovii sunt gata.
7. Folosiți un clește sau o lingură cu fantă pentru a scoate morcovii din oală și transferați-i într-un vas de servire.
Sugestii de rețete
Acum că știți să aburiți morcovii, să punemaceste cunoștințe de folosit cu câteva sugestii de rețete gustoase.
Morcovi aburiți glazuți cu miere
Ingrediente:
- 1 kg de morcovi, spalati si curatati de coaja - 1 lingura de ulei de masline - 2 linguri de miere - Sare si piper dupa gust
Instrucțiuni:
1. Aburiți morcovii folosind instrucțiunile de mai sus până când sunt fragezi.
2. Într-o tigaie separată, încălziți uleiul de măsline la foc mediu.
3. Adăugați mierea în tigaie și amestecați până se topește și se combină cu uleiul de măsline.
4. Adăugați morcovii aburiți în tigaie și aruncați-i în amestecul de miere până sunt acoperiți.
5. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust si se serveste fierbinte.
Morcovi aburiți cu usturoi și plante medicinale
Ingrediente:
- 1 kg de morcovi, spălați și curățați - 2 căței de usturoi, tocați - 1 lingură de pătrunjel proaspăt tocat - 1 lingură de cimbru proaspăt tocat - 2 linguri de ulei de măsline - Sare și piper după gust
Instrucțiuni:
1. Aburiți morcovii folosind instrucțiunile de mai sus până când sunt fragezi.
2. Într-o tigaie separată, încălziți uleiul de măsline la foc mediu.
3. Adăugați usturoiul tocat în tigaie și căliți timp de 1-2 minute, până se parfumează.
4. Adăugați morcovii aburiți în tigaie și aruncați-i în amestecul de usturoi și ulei de măsline.
5. Adăugați pătrunjelul tocat și cimbrul în tigaie și amestecați până când ierburile sunt distribuite uniform.
6. Se condimentează cu sare și piper după gust și se servește fierbinte.
Supă de morcovi și ghimbir
Ingrediente:
- 2 linguri de ulei de măsline - 1 ceapă, tocată - 2 căței de usturoi, tocați - 1 linguriță de ghimbir măcinat - 1 kg de morcovi, spălați și curățați de coajă - 4 căni de bulion de legume - Sare și piper după gust
Instrucțiuni:
1. Într-o oală mare, încălziți uleiul de măsline la foc mediu.
2. Adăugați ceapa tocată și căliți 2-3 minute, până se înmoaie.
3. Adăugați usturoiul tocat și ghimbirul măcinat în oală și mai soțiți încă 1-2 minute, până se parfumează.
4. Adăugați morcovii în oală și amestecați până când sunt acoperiți cu amestecul de ceapă și ghimbir.
5. Turnați bulionul de legume în oală și aduceți-l la fiert.
6. Reduceți focul și lăsați supa să fiarbă 20-25 de minute, până când morcovii sunt fragezi.
7. Folosiți un blender de imersie sau transferați supa într-un blender și amestecați până la omogenizare.
8. Se condimentează cu sare și piper după gust și se servește fierbinte.
Concluzie
Morcovii aburiți sunt un plus sănătos, versatil și delicios la orice masă. Cu ghidul nostru de morcovi aburiți, acum aveți cunoștințele și sugestiile de rețete pentru a le încorpora în rutina dvs. de gătit. Deci, data viitoare când aveți chef de morcovi, săriți peste fierbere sau prăjire și fierbeți-i la abur. Papilele tale gustative (și corpul tău) îți vor mulțumi!